Kampen mot psykisk ohälsa

FIFPro är en internationell facklig organisation som representerar professionella fotbollsspelare - och nyligen släppte man en rapport med oroväckande siffror.


38 procent av dagens spelare lider av psykisk ohälsa under karriären. Det finns 130 000 professionella spelare. 38 procent innebär nästan 50 000.


50 000. Ta in den siffran. 50 000 fotbollsspelare är mentalt plågade och coronapandemin har gjort saken värre i rasande fart.


Rapporten innefattar spelare från elva länder. Sverige är ett av dem.


Vad utvecklingen beror på? Kraven från omgivningen, pressen från sig själv, en spökande stress - och en fotbollsvärld som blivit globaliserad och kommersialiserad.


Många går till läkaren om något fysiskt är brutet - men om något psykiskt går sönder? Vågar man prata om det? Vill man det? 


Arbetet med att förebygga psykisk ohälsa går sakta framåt. Under tiden är det viktigt att utrusta framför allt unga spelare med mentala verktyg.


På Vinny arbetar vi mot det målet.

Svenska spelares egna ord om psykisk ohälsa

"Jag har i olika perioder lidit av psykisk ohälsa. Det har varit mycket ångest, oro, stress och negativa tankar om mig själv och det blir extremt tungt att bära runt på själv. Med tiden blev jag expert på att upprätthålla en fasad, dölja mitt mående, men det är ingen hållbar strategi. Jag trodde att styrkan låg i att bita ihop. Styrkan låg i själva verket i sårbarheten."


- Nicklas Maripuu till Vinny

___________________


"Det är nog mer vanligt med psykisk ohälsa i svensk fotboll än vad man tror. Det är dock inte vanligt att prata om det. Många ser det som skam och sårbarhet att prata, men det gäller att våga ta steget och be om hjälp. I dag är det lite fler som öppnar upp sig på sociala medier för att visa andra att man kan övervinna det."


Daniella Chamoun till Vinny

___________________

"Jag har mått dåligt i perioder. I fotbollen blir det mycket himmel eller helvete, sällan något mellanläge. Det är ofta kopplat till din prestation och resultatet i senaste matchen. Skador är en annan faktor som varit jobbig för mig. Fotbollen är en så stor del av ens person att det påverkar hela livet och självkänslan. Med åren har jag blivit bättre på att hantera det, inte minst med hjälp av psykologer och andra som gett mig verktyg att jobba med."


Linus Hallenius till Vinny

___________________

"Psykisk ohälsa är inget som belysts så mycket här i Italien. I de flesta föreningar jag varit i har vi haft idrottspsykologer för gruppen, men tyvärr är det fortfarande lite tabubelagt och många ser inte fördelen med hjälp med det mentala planet."


Stéphanie Öhrström till Vinny

___________________

Internationella spelares egna ord om psykisk ohälsa

"Till alla unga kungar som trycker undan sina känslor råder jag er att prata med någon som vill lyssna. Att prata om det räddade mitt liv. Det kommer få dig att inse att saker aldrig är så illa som de verkar, och du kommer upptäcka att det motsägelsefulla med sann styrka är att kunna möta dina svagheter."


Dominic Calvert-Lewin, etablerad anfallare i Premier League

___________________

”Fotbollsplanen kan vara en väldigt ensam plats. Om det inte går bra känner du ibland tyngden av publiken, pressen som du lägger på dina egna axlar då du vet att du kan göra bättre. (…) Jag tänkte som många pojkar och män i världen - att jag kunde hantera det på egen hand. Men mitt bästa råd är att prata med någon. Det hjälpte mycket för mig, att ventilera och få ut saker från mitt inre.”


John Stones, mittback i Manchester City och Englands landslag

___________________

”Som professionell fotbollsspelare har jag alltid haft press att visa mig från min bästa sida, oavsett hur jag mår. I dag lägger jag mina känslor åt sidan och det är något som byggts upp efter alla år. Frustration, ilska, besvikelse och sorg - jag har lagt allt åt sidan och bara gått vidare med mitt liv och karriär. Jag vill dela med mig av detta för det är en del av livet, oavsett vem du är. Vi är alla människor. Det här (psykisk ohälsa) kan drabba vem som helst.”


Gregory van der Wiel, tidigare back i bl.a. Paris Saint-Germain

___________________

Så säger siffrorna

De två pelarna

När FIFPro, den internationella fackliga organisationen som representerar professionella spelare, utformade ett program för att förebygga psykisk ohälsa - då vilade det på två pelare.


Först skulle en medvetenhet skapas - en medvetenhet bland spelarna och andra involverade - om psykisk ohälsa.


Därefter skulle nätverk etableras för att hjälpa spelarna som behövde stöd och vägledning.


Det är coaching i ett nötskal.


Inom coaching pratar man om två pelare - som vi på Vinny menar är fundamentet för att växa sig stark och må bra.

1. Medvetenhet

Vi hjälper dig att bli medveten om hur du mår, var skon klämmer, vad som gör dig stressad eller pressad och vilka knappar som får dig att känna dig stark och svag, glad eller arg.

2. Ansvar

Vi ger dig verktygen att ta ansvar för dig själv och din situation, för att växa och ta nästa steg. Allt är upp till dig. Allt finns inom dig. Vad som än händer dig är det ditt ansvar att reagera rätt på det.